Miskraam

Jammer genoeg eindigt niet elke zwangerschap met de geboorte van een baby. Ongeveer 10% van de zwangerschappen eindigt met een miskraam. Veelal is er vanaf het begin iets misgelopen in de ontwikkeling van het vruchtje en is het een natuurlijke selectie.

Het verlies van een prille zwangerschap heeft een impact op zowel fysiek als op emotioneel vlak. 

Fysiek

Het vruchtje en de moederkoek moeten het lichaam verlaten. Dit kan op verschillende manieren; spontaan afwachten, met behulp van medicatie of operatief.  Samen met de gynaecoloog en de vroedvrouw maak je hierin de keuze die het beste bij jou past. 

Emotioneel 

Het toekomstbeeld dat je tot voor kort had, klopt niet meer. Er bestaat geen "juiste" manier om met dit verlies om te gaan. Iedereen beleeft dit op zijn eigen manier. Verschillende gevoelens kunnen naar boven komen; verdriet, boosheid, schuldgevoel, opluchting, ... dat mag en kan allemaal.

De kans dat je partner anders reageert op dit verlies is groot. Dat is normaal. Probeer een manier te vinden om met elkaar in verbinding te blijven tijdens deze periode. 

Geef jezelf ruim de tijd om dit miskraam een plaats te geven in jullie leven.

Ook op deze momenten zijn we er als vroedvrouw voor jou en je partner. Neem contact met ons op en we plannen zo snel mogelijk een gesprek. We kunnen de pijn niet wegnemen of het verdriet wegtoveren, maar we willen naar je luisteren zoveel als nodig en suggesties geven om met dit verlies om te gaan. Daarnaast kunnen we je het praktisch verloop toelichten, zodat je weet waaraan je je kan verwachten. 

Vroedvrouw Mireille is rouw- en verliesconsulente, zij hanteert een persoonlijke aanpak in het begeleiden van vrouwen en koppels die een verlies tijdens de zwangerschap meemaken. 


Miskraam

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x